14 maart 2019

Wat is het profiel van een inbreker?

Welke overeenkomsten zijn er tussen inbrekers en hoe kunnen we ze herkennen? Het typische beeld van een dief met een bivakmuts en koevoet is alvast passé. Inbrekers gaan vandaag veel slimmer en discreter te werk. 

De meeste inbrekers zijn mannen jonger dan 25 jaar en 85% van alle inbraken wordt gepleegd door amateurs die voor een makkelijk doelwit kiezen. Meestal gaan ze te werk binnen een straal van 3km van hun eigen woonst. 


We kunnen 5 verschillende profielen onderscheiden:

  • De delinquent

De meest voorkomende vorm: een jonge delinquent die niets te verliezen heeft. De verdachte is vaak een jonge man die die kampt met drugsmisbruik, financiële problemen en niet schuw is van geweld. Deze crimineel wordt doorgaans gemotiveerd door armoede, verveling of groepsdruk. Hij gaat voor makkelijk te verkopen items om zo snel buit te halen. 

  • De opportunist

De opportunist is een amateur en vaak ook jong. Hij neemt heel impulsief een beslissing en slaat toe als hij een open deur, raam of garage tegenkomt. Deze types inbrekers verkennen je huis niet op voorhand, maar profiteren van de situatie. 

  • De professional 

Dit type inbreker is goed voorbereid en heeft al stevig wat ervaring opgebouwd. Hij heeft topapparatuur op zak om in te breken in kluizen en high-end securitysystemen. Een professional houdt zich niet bezig met kleine diefstallen en gaat enkel voor zeer waardevolle spullen. 

  • De bende

Een bende is vaak goed georganiseerd. Ze steken veel werk in de voorbereiding en organisatie van de diefstallen. Bendes plegen vaak meerdere overvallen na elkaar, vaak in eenzelfde wijk. 

  • De expert 

De expert is een doorgewinterde crimineel die van inbreken zijn vak heeft gemaakt. Experts weten waarmee ze bezig zijn en plannen hun overval tot in de kleinste puntjes. Meestal heeft dit type een uitgebreid netwerk om de gestolen goederen aan te verkopen. Een expert werkt soms ook op ‘bestelling’.  


Security expert weet raad voor elk type inbreker. Ontdek hoe je je huis beter kan beveiligen of zoek een expert in je buurt

Recente blogberichten

Camera
16 juli 2018
Wat zegt de wet?
Lees meer
Oorzaken woningbrand
06 juli 2018
De 5 meest voorkomende oorzaken van woningbrand
Lees meer
08 juni 2018
Op vakantie? ontdek onze 6 tips voor een ‘no-tech’ inbraakveilig huis.
Lees meer

Woningbranden komen jammer genoeg vaker voor dan je denkt. Daarom bieden we iedereen een gratis rookmelder aan inclusief installatie.