14 februari 2019

Hoe werkt een rookmelder?

Iedere woning in België is voorzien van een rookmelder of zou dat toch moeten zijn. We vertrouwen er blindelings op dat het kleine apparaatje ons veilig houdt. Maar hoe werkt een rookmelder nu precies? Hoe installeer je hem het best en wat veroorzaakt een brandalarm? Onze security experts leggen je het graag uit. 

Werking

Een rookmelder is voorzien van een kleine ‘rookkamer’. De componenten in die kamer analyseren regelmatig de omgevingslucht. De rookdetectie gebeurt door een kleine optische cel, die een lichtstraal uitstuurt. Als de omgevingslucht zuiver is, wordt die lichtstraal niet verstoord. Zodra er rookdeeltjes de rookkamer binnendringen, vangt de detector die storing op en wordt het alarm geactiveerd.

Plaatsing 

Voor een optimale bescherming installeer je het best een rookmelder in de hal op elke bewoonde verdieping van het huis. Je plaatst er best geen op plekken waar andere gassen, waterdamp of veel stof kan voorkomen. Een rookmelder in de keuken, badkamer of garage leidt veel sneller tot een vals alarm. Daar kies je beter voor een hittemelder.

In België gebeuren er jaarlijks 12.000 woningbranden met ongeveer 120 doden tot gevolg. Bescherm jezelf en vraag een gratis rookmelder aan. Onze security expert komt hem bij je installeren en geeft je meteen belangrijk advies mee over de rookbeveiliging van je woning.

Recente blogberichten

Camera
16 juli 2018
Wat zegt de wet?
Lees meer
Oorzaken woningbrand
06 juli 2018
De 5 meest voorkomende oorzaken van woningbrand
Lees meer
08 juni 2018
Op vakantie? ontdek onze 6 tips voor een ‘no-tech’ inbraakveilig huis.
Lees meer

Woningbranden komen jammer genoeg vaker voor dan je denkt. Daarom bieden we iedereen een gratis rookmelder aan inclusief installatie.